Cum se manifesta celiachia? (simptomele intolerantei la gluten)

Simptomele celiachiei acute (intoleranta la gluten)

Apare cel mai des la copii sub forma unei crize celiace cu : diaree, oboseală, stagnare în dezvoltare, anemie, abdomen mărit, contrastant cu restul membrelor, care au o dezvoltare musculară redusă. Este la ora actuală cea mai des diagnosticată pentru că este zgomotoasă, crizele celiace fiind însoţite şi de deshidratare şi anemie din cauza diareei. Necesită intervenţia imediată a medicului, de multe ori în staţionar. Nerecunoaşterea şi netratarea adecvată are de multe ori sfârşit letal. Frecvenţa celiachiei acute este relativ redusă, motiv pentru care celiachia nu este mediatizată îndeajuns în populaţie şi nici chiar în lumea medicală.

Celiachia subacută

Se cosideră că celiachia subacută este subdiagnosticată. Simptomele sunt: abdomen mărit, dar mai puţin contrastant ca la celiachia acută, scaune nedigerate adecvat, uneori diareice, alterior cu constipaţie, scădere în greutate sau dimpotrivă supraponderabilitate, oboseală cronică, lipsă cronică de vitamine şi minerale, amorţeli inexplicabile ale extremităţilor, scăderea proteinelor din sânge, căderea prematură a dentiţiei, fracturi repetate, osteoporoză, . Se tratează de regulă în mod repetat următoarele boli : malnutriţia, anemia, spasmofilia şi osteoporoza, prin acestea tratându-se însă doar simptomele.

Celiachia asimptomatică 

Este numită aşa din cauza lipsei, deseori în totalitate, a simptomelor digestive. În ultimii ani este descoperită din această cauză mai mult întâmplător, sau atunci când este cautată ţintit, apărând singular sau paralel cu alte boli deja existente, enumerate mai jos.

 

Tags: , ,

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter