Epiziotomia

Epiziotomia este o incizie între 2 şi 8 cm pentru lărgirea deschiderii vaginale.

Iată care sunt motivele pe care le invocă obstetricienii în favoarea epiziotomiei:

–     se evită ruperea, care este mai greu de reparat şi durează mai mult până se vindecă decât o incizie dreaptă;

–     se previne căderea organelor genitale, se protejează muşchii vaginali împotriva suprasolicitării şi a slăbirii care poate apărea în viitor;

–     se evită apariţia unor crăpături adânci pe rect;

–     se evită posibila afectare a capului fătului, care ar putea fi provocată de o împingere forţată prin deschiderea vaginală.

Dovezile care susţin aceste afirmaţii sunt, în cel mai bun caz, extrem de contradictorii. Pentru fiecare studiu care susţine aceste afirmaţii apare altul care le neagă. Cu alte cuvinte, este foarte discutabil dacă o femeie care are un travaliu şi o naştere normală suferă mai puţin (se vindecă mai repede, are mai puţine dureri după naştere etc.) În cazul când suportă o epiziotomie decât dacă se rupe.

Cu toate acestea, există anumite situaţii specifice în care există dovada medicală clară că este nevoie de o epiziotomie. Atunci când este nevoie de forceps la naştere, când copilul vine într-o poziţie pelviană şi/sau când copilul este prea mare, naşterea este mai sigură (pentru copil) dacă se face o epiziotomie.

În ultimă instanţă, hotărârea de a suporta sau nu o epiziotomie n-o puteţi lua dumneavoastră. Medicul poate să hotărască dacă aveţi nevoie de o epiziotomie numai cu minute înainte de naştere. Pur şi simplu trebuie să aveţi încredere în judecata lui. Totuşi, stând de vorbă cu medicul înainte de a începe travaliul, puteţi măcar să vă daţi seama care este poziţia lui faţă de epiziotomie. Puneţi întrebări de genul:

Credeţi că e bine să se facă epiziotomia în mod obişnuit?

Obişnuiţi să faceţi epiziotomie primiparelor?

Ce factori vă determină să recurgeţi la epiziotomie?

Ce credeţi despre dovezile contradictorii despre epiziotomie?

Consideraţi că folosirea unui masaj pentru relaxarea deschiderii vaginale în momentul expulzării copilului este o alternativă viabilă a epiziotomiei?

Discutând despre aceste lucruri vă veţi face o părere destul de exactă despre ce vă aşteaptă în ziua în care veţi naşte.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter