Diareea acută – colita la bebelusi si copii

(diaree, gastroenterita , enterocolita, colita)
Este determinată de greşeli alimentare sau infecţii digestive. Vărsăturile şi refuzul suptului, asociate cvasiconstant scaunelor apoase, induc starea de deshidratare în formele severe de boală.

Uneori deshidratarea se instalează în decurs de câteva ore, iar consecinţele sunt cu atât mai severe, cu cât sugarul este mai mic şi durata tulburării este mai prelungită; de aceea, la această vârstă deshidratarea reprezintă o urgenţă, iar consultul medical trebuie făcut neapărat în primele 24 ore de la debutul bolii.

Atenţie! Deshidratările severe se tratează numai în spital, necesitând administrarea lichidelor prin perfuzie.

Simptomele ce anunţă prezenţa deshidratării sunt:

-lipsa veseliei (apatia) sau agitaţia,
-buze/limbă uscate,
-ochi înfundaţi şi/sau încercănaţi,
-lipsa eliminării urinei timp de 4-6 ore,
-persistenţa pliului cutanat (pielea prinsă între două degete rămâne cutată, ca o cârpă udă),
-fontanela anterioară, dacă mai este deschisă, se „deprimă" (se „scobeşte") ca o adâncitură (sub nivelul oaselor capului).

În formele mai severe de deshidratare sugarul este somnolent, ochii sunt „înfundaţi", mâinile şi picioarele sunt reci, cu pielea uscată/"zbârcită", palidă şi cu pete albăstrui („marmorată").

Medicul trebuie anunţat dacă febra durează mai mult de 24-48 ore, dacă o diaree uşoară nu se vindecă în 7-10 zile; este nevoie de consult de urgenţă când:

-scaunele diareice conţin mucus sau/şi sânge;
-există semne de deshidratare;
-diareea este severă (peste 8 scaune diareice în ultimele 8 ore);
-scaunele sunt apoase şi copilul varsă lichid limpede de trei ori sau mai mult.

Tratamentul cu medicamente şi/sau dieta (regimul alimentar) sunt hotărâte de medic. Este foarte imortant rehidratarea copilului. Soluţia pentru rehidratare va fi administrată direct din biberon sugarului mic care nu varsă lăsându-l să sugă după dorinţă; dacă sugarul varsă, i se va da câte o linguriţă la 10-15 minute interval. Dacă nu varsă, sugarul peste vârsta de 8-9 luni poate primi supă de zarzavat (ca lichid) şi pulpă de măr copt sau de banană.

Nu există medicamente care să oprească diareea produsă de infecţia cu virusuri, cauza cea mai frecventă de diaree la această vârstă; antibioticele sunt utile numai în cazul infecţiei cu microbi (dovedită prin coprocultură).

Este interzisă cu desăvârşire administrarea de medicamente ce „opresc" diareea şi se obţin fară reţetă (Loperamid, Imodium).
 
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor digestive, sugarul va avea veselă proprie, alta decât restul familiei; toţi membrii familiei şi cu atât mai mult străinii trebuie să se spele pe mâini înainte de a pune mâna pe copil sau pe alimentele acestuia; nu se oferă alimente rămase de la masa precedentă; în călătorii, termosul va conţine doar lapte de la gheaţă, încălzirea acestuia facându-se doar cu puţin timp înaintea mesei; nu i se va permite să bage în gură alimente de pe jos, chiar dacă nu par murdare şi/sau s-au şters ori s-a „suflat" peste ele.

Deoarece materiile fecale diareice conţin – de cele mai multe ori – microbi/virusuri, contactul cu ele este infectant; sugarul cu diaree va fi izolat de ceilalţi fraţi, iar persoanele ce-i acordă îngrijiri se vor spăla migălos pe mâini cu apă şi cu săpun de câte ori au pus mâna pe sugarul bolnav sau pe lenjeria lui murdară.

Tags: , , , ,

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter