Diagnosticarea intolerantei la gluten (celiachiei)

Diagnosticarea intolerantei la gluten are doua etape:

Prima etapă

Bănuire a bolii celiace. Diagnosticul prezumptiv este pus de regulă de medicul de familie atunci când constată unul sau mai multe din simptomele mai sus enumerate, care se agravează, nu dispar în timp sau se repetă la intervale scurte.

Etapa a doua

Este pus de medicul specialist pediatru, gasto-enterolog sau dermatolog, la care se fac analize specializate de anticorpi specifici celiachiei, care se certifică printr-o biopsie de jejun. Aceasta arată mucoasa digestivă deteriorată.

Se ştie că deja consumul zilnic a câtorva zeci de miligrame de gluten poate duce la distrugerea mucoasei. Această cantitate este inclusă aproximativ şi echivalent prezentă în greutatea unui biscuit clasic.

Nu se începe alimentaţia fără gluten fără un diagnostic corect, pentru că alimentaţia fără gluten duce inevitabil la falsificarea rezultatelor analizelor de laborator.

Tags: , ,

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter