Tratamentul celiachiei – alimentatie fara gluten

Tratamentul celiachiei constă în eliminarea completă şi definitivă a tuturor produselor care conţin gluten, deci o alimentatie fara gluten.

Sunt interzise toate produsele din comerţul alimentar de larg consum care conţin sau pot conţine proteine de grău, orz, ovăz, secară şi hibrizii lor, respectiv: făină , griş, pâine, macaroane, biscuiţi, napolitane, prăjituri, sosuri, muştar, precum şi dulciuri, mezeluri şi brânzeturi cu asemenea adausuri sau cu gluten din motive tehnologice, berea şi borşul. Atenţie la îngheţată, pufuleţi, muesli, chipsuri, fulgi de porumb, produse cu malţ fără origine declarată, deoarece malţul poate fi produs din oricare cereală. Trebuie întotdeauna citită lista de ingrediente. Glutenul poate fi prezent în multe produse unde nu ar putea fi bănuit iniţial. Prezenţa glutenului, indiferent de motiv, trebuie declarată de producător conform legislaţiei în vigoare (H.G. 106/2002 Anexa 1f).

O atenţie deosebită trebuie acordată unei posibile contaminări industriale sau casnice în cazul în care se folosesc aceleaşi utilaje, linii tehnologice şi recipiente atât pentru produsele cu gluten cât şi pentru cele fără gluten. Nu sunt sigure alimentele fără gluten neverificate după producere şi ambalare, atunci când sunt produse în aceleaşi fabrici unde se produc şi cele din grâu, orz, ovăz şi secară.

Sunt permise: toate legumele (deci inclusiv soia şi făina de soia, năutul), fructele, carnea, laptele de orice fel, nucile, iar dintre cereale: porumbul, orezul şi pseudocerealele, amidonul din cartofi, porumb. Mezelurile, brânzeturile, semipreparatele, conservele trebuie verificate citind lista de ingrediente. Făina de grâu din sosuri se poate înlocui cu amidon de porumb. Glutenul trebuie substituit în alimentele fără gluten prin alţi lianţi alimentari.

Aceşti lianţi alimentari alcătuiesc împreună cu pseudocerealele, porumbul şi orezul, amidonul şi alte ingrediente (în funcţie de reţeta producătorului) făina fără gluten, din care se produce pâine, prăjituri, napolitane, biscuiţi, blaturi de pizza, etc. Acestea înlocuiesc în totalitate produsele din grâu, atât ca aspect cât şi ca valoare nutritivă.

Pentru obţinerea unei securităţi maxime a alimentelor fără gluten este nevoie de multă muncă de culegere de informaţii, de informare, de prelucrare şi distribuire a informaţiilor despre celiachie în rândul producătorilor alimentelor de larg consum [1]. Aceasta este posibil doar prin munca tuturor celor interesaţi şi prin crearea unei legislaţii adecvate. Legislaţia cuprinde normativele care se referă la alimentele de larg consum şi alimentele dietetice (sau numite azi "alimente pentru persoane cu nevoi speciale"). Alimentele dietetice sunt acele alimente verificate în laborator care au de regulă pe ambalaj sigla spicului de grâu barat, acordat sub licenţă specială (vezi AOECS), pentru evitarea contaminări produsului în timpul producţiei.

Tags: , ,

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter