Rahitismul

Rahitismul este consecinţa lipsei de vitamină D. În mod normal, vitamina D se produce în piele, subinfluenţa razelor soarelui. Sugarii nu pot forma suficientă vitamină D (suprafaţa de piele expusă soarelui este redusă) şi atunci au nevoie de un supliment, adus din exterior: laptele de femeie şi formulele de lapte conţin destulă vitamină D, dar laptele de vacă nu are aproape de loc (de aceea este necesar adaosul sub formă de medicament).

În lipsa vitaminei D sărurile de calciu nu se pot depune în oase, iar musculatura este moale, fară forţă.

Primele semne de rahitism apar după vârsta de 4 luni, prin modificări ale craniului:
capul – văzut de sus – are formă patrată (proemină fruntea, cu două umflături, partea din spate este teşită, în continuarea cefei), copilul nu-şi ţine capul când este ridicat vertical;
fontanela anterioară se păstrează largă, dar nu orice fontanelă de dimensiuni mai mari înseamnă neapărat rahitism (după cum nici închiderea ei imediat după vârsta de 4 luni nu trebuie totdeauna să împiedice administrarea normală de vitamină D).

După vârsta de 6 luni apar semnele la torace:
sub mameloane apare un fel de şanţ, iar coastele de sub el par să se „răsucească" în afară; copilul nu poate şade nesprijinit la 6-7 luni, iar când şade, face o „cocoaşă", nu-şi ţine spatele drept; abdomenul este mărit, iar când sugarul stă pe spate, abdomenul „se lasă" pe lateral („burtă de broască").
Ulterior la încheieturile mâinilor şi la glezne apar nişte îngroşări ale oaselor, ca nişte brăţări („brăţări rahitice"); ridicatul în picioare şi mersul întârzie, iar picioarele se curbează sub greutatea corpului.

Tratamentul se face cu vitamina D (asociată sau nu cu preparate de calciu). Profilaxia se realizează prin alimentarea cu un lapte corespunzător şi/sau administrare de vitamină D.

Tags:

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter