Brânză de vacă pentru sugari

Se prepară atât din lapte nefiert, cât şi din lapte fiert. Pentru sugari se recomandă prepararea numai din lapte fiert.

a)Brânza de vacă din lapte nefiert. Laptele este lăsat să se prindă la temperatura unei camere încălzite sau şi mai bine pe o plită caldă. După 12-24 de ore se ia smântână şi se pune laptele la foc moale, amestecând mereu, până când se formează cheaguri mari de brânză. Se lasă să se răcească, apoi se pune într-un săculeţ de tifon, sau se trece printr-o sită deasă pentru ca să se scurgă zerul. Atenţie la calitatea laptelui!

b)Brânza de vacă din lapte fiert. Laptele fiert se însămânţează cu maia, specială sau cu iaurt preparat cu o zi înainte (2-3 linguriţe la 200 ml lapte) şi se pune la prins la temperatura camerei sau şi mai bine pe o plită sau pe un calorifer cald. In continuare, modul de preparare este acelaşi ca pentru brânza de vacă din lapte nefiert.

c)Brânza de vacă preparată rapid cu lactat de calciu. Se fierbe 1 litru de lapte de vacă sau lapte praf integral. După ce se răceşte puţin se adaugă 8-10 comprimate de lactat de calciu (4 g) pisate în prealabil. Se lasă să se răcească, apoi se pune la scurs într-un săculeţ de tifon. Brânza astfel obţinută se trece eventual printr-o sită deasă, pentru a se obţine grunji fini. Este necesară
o cantitate de lapte de 4-5 ori mai mare decât cantitatea de brânză pe care dorim să o pregătim (pentru 200 g brânză este necesar circa 1 litru de lapte).

d)Brânza de vacă preparată cu cheag.
Se fierbe 1 litru de lapte şi se lasă să se răcească la temperatura corpului. Se adaugă 10 g (2 linguriţe) de cheag. Se lasă să stea timp de 12 ore, pentru a se separa brânza de zer, apoi se scurge zerul (în săculeţ de tifon).
 

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter