1. Consultaţi-vă obstetricianul sau ginecologul

Sarcina este perioada cea mai potrivită pentru a ţine sub control problemele de sănătate, pentru a scoate la iveală problemele nedetectate încă şi pentru a verifica orice aspect al stării de sănătate şi al felului de viaţă care ar putea fi o ameninţare pe durata sarcinii.

Pe lângă un examen fizic, un consult trebuie să includă:

  • Testul de imunitate

Analiza sângelui poate determina imunitatea la rubeolă (cunoscută în mod obişnuit sub numele de pojarul nemţesc), o boală care poate duce la naşterea unui copil mort, la pierderea sarcinii, sau la serioase efecte secundare. Dacă nu sunteţi imună, vă puteţi vaccina, deşi în această situaţie trebuie să mai aşteptaţi cel puţin trei luni înainte de a procreea. Dacă sunteţi cumva însărcinată, nu se recomandă vaccinarea, deoarece vaccinul însuşi poate dăuna embrionului aflat în dezvoltare.

Trebuie să vă mai verificaţi şi imunitatea la toxoplasmoză (un parazit transmis prin fecalele pisicilor, care se mai poate găsi în carnea crudă şi care duce la defecte congenitale), ca şi imunitatea la hepatita B, produsă de un virus ce dăunează fătului.

  • Analiza pentru boli transmise prin contact sexual (boli venerice)

Trebuie să vă faceţi analizele pentru sifilis şi gono- ree, deoarece aceste boli venerice nu au simptome clare, dar pot duce la pierderea sarcinii, naşterea unui copil mort, afecţiuni ale creierului fătului sau la orbire.

De asemenea trebuie să vă faceţi testul de identificare a virusului HIV ce produce SIDA, în cazul în care există fie şi cea mai neînsemnată posibilitate de a fi contaminată.

  • Testul genetic

Prin acest test se determină dacă dumneavoastră sau partenerul proveniţi dintr-o familie sau dintr-un grup etnic care prezintă riscuri mari în ceea ce priveşte problemele congenitale. Dacă aveţi treizeci şi cinci de ani sau mai mult, există riscuri mai mari de a transmite defecte genetice. Un test genetic făcut înainte de sarcină poate în anumite cazuri să vă ajute să eliminaţi dificultăţile. De exemplu, dacă o femeie care suferă de o disfunctie metabolică ereditară numită fenil-ketonurie (cele care suferă de aşa ceva ştiu la ce mă refer) ţine un regim special înainte de procreare, fătul ei va fi ferit de re- tardare mintală. Şi chiar dacă un test genetic nu poate contribui la reducerea riscurilor, vă poate ajuta pregătindu-vă să înfruntaţi problemele şi vă avertizează din timp că sarcina vă poate cere să luaţi decizii foarte dure.

  • Verificarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, care adeseori nu prezintă simptome specifice, poate genera multiple complicaţii. Ca urmare, este firesc să vă controlaţi tensiunea şi să vă trataţi înainte de procreare.

  • Contracepţia

Sfatul obişnuit care se dă celor ce folosesc anticoncepţionale, este să aştepte până au trei cicluri menstruale normale înainte de a încerca procrearea. Aceasta pentru că este evident că rata pierderilor de sarcină este mai mare la femeile care încep procrearea imediat după renunţarea la anticoncepţionale. De asemenea, pentru că după încetarea folosirii anticoncepţionalelor luate pe cale bucală durează destul de mult până când se restabilesc ovulaţia normală şi echilibrul hormonal.

Celor care folosesc sterilet li se recomandă să aştepte să aibă o menstră normală după renunţarea la el, înainte de a încerca procrearea. Cele ce folosesc ca metode de contracepţie calendarul, spumele, cremele şi gelurile anticoncepţionale trebuie doar să înceteze a le mai folosi, lucru care e de preferat să se întâmple după încheierea unui ciclu complet; cu alte cuvinte trebuie să aşteptaţi să aveţi o menstră şi apoi să încetaţi a mai folosi metodele contraceptive enumerate mai sus.

  • Examenul sânilor şi pelvisului

Lucruri ca: umflături ale sânilor, pete anormale ale mameloanelor, chisturi ovariene şi tumori fibromatoase este bine să fie depistate înainte de sarcină. Chiar dacă anumite probleme nu pot fi rezolvate, ci doar ţinute sub control, există mai puţine şanse de a avea complicaţii serioase neaşteptate, dacă dumneavoastră şi doctorul sunteţi preveniţi dinainte asupra unei anumite probleme.

  • O discuţie asupra pericolelor de muncă

Anumite munci implică expunerea la radiaţii, mediu toxic sau la alte elemente care pot dăuna unui făt în dezvoltare. O femeie care lucrează într-un spital, de exemplu, poate intra în contact cu o boală infecţioasă care i-ar putea dăuna fătului. Vorbiţi-i doctorului despre mediul în care lucraţi pentru a afla dacă există vreun pericol pentru sarcină.

1. Consultaţi-vă obstetricianul sau ginecologul 2. Dominati-vă viciile 3. Aflaţi gradul de toxicitate al mediului în care trăiţi 4. Revizuiţi-vă obiceiurile alimentare 5. Exerciţii fizice moderate

Comments are closed.

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter