Pericolele legate de locul de muncă

Multe femei care muncesc se tem că activitatea lor poate avea repercusiuni asupra fătului. Această teamă nu este neîntemeiată având în vedere numărul sporit de activităţi şi medii de muncă ce sunt astăzi puse în legătură cu riscul producerii unui avort spontan, al unei naşteri înainte de termen şi al deficienţelor congenitale.

Dacă pericolele sunt clar stabilite (ca, de exemplu, cazul în care munca vă expune substanţelor chimice toxice dovedite a fi cauza defectelor congenitale), există interdicţii medicale şi legi care vă dau dreptul de a fi transferată într-un post în care fătul va fi în siguranţă, iar salariul va rămâne acelaşi.

Şi, totuşi, sunt mii de profesiuni care pot pune în pericol dezvoltarea sănătoasă a copilului, dar pentru că ipotezele medicale sunt încă neconcludente, nu s-au stabilit legi care să dispună cum sau dacă cel care v-a angajat trebuie să vă protejeze.

Dacă, de exemplu, munca vă cere să staţi mult timp (peste douăzeci de ore) în faţa unui terminal video, sunteţi expusă la emisii electromagnetice de nivel scăzut (care sunt similare radiaţiilor) şi pe care studii medicale recente preliminare le pun în legătură cu riscul sporit de producere a unui avort spontan.

Dar încă nu există date medicale concludente (nici măcar date controversate) despre realele efecte negative asupra sănătăţii. Şi în acest caz ce puteţi face? Primul lucru pe care-1 puteţi încerca este să-1 convingeţi pe şef să vă lase să faceţi un alt fel de muncă, sau să vă reducă orele petrecute în faţa monitorului (se crede că riscul unui avort spontan nu apare dacă lucraţi mai puţin de douăzeci de ore pe săptămână în faţa monitorului şi dacă staţi la şaptezeci de centimetri depărtare de ecran şi la 1,20 m depărtare de alte monitoare).

Din ce în ce mai multe companii acceptă un astfel de compromis, parţial din teama răspunderii în faţa legii. Dacă şefii vă refuză această cerere, puteţi solicita sindicatului (dacă sunteţi înscrisă) să intervină în favoarea dumneavoastră.

Un semnal de alarmă pentru femeile care lucrează sau locuiesc cu copii mici Miniepidemii ale diferiţilor viruşi pot apărea în centre de îngrijire, grădiniţe şi şcoli elementare, afectând clase întregi de copii. De cele mai multe ori aceşti viruşi provoacă simptome minore (secreţii nazale, febră; tuse) la copiii sau adulţii care intră în contact cu ei. Dar dacă o femeie însărcinată este expusă unuia dintre aceşti viruşi, fătul poate fi expus la grave riscuri de apariţie a unor deficienţe congenitale. De aceea orice femeie care lucrează în centre de îngrijire, în bufete şcolare, sau este mama sau profesoara unor copii de vârstă şcolară, trebuie să-şi ia măsuri de precauţie. In primul rând, ori de câte ori bântuie un virus, trebuie să luaţi legătura cu medicul, ca să aflaţi dacă virusul respectiv periclitează sănătatea fătului şi dacă puteţi face o analiză a sângelui care să vă verifice imunitatea. Dacă nu sunteţi imună, este posibil să trebuiască să evitaţi până la sfârşitul sarcinii contactul cu orice persoană care poate avea virusul, sau până ce acesta nu mai apare în comunitatea în care trăiţi. De asemenea, orice femeie care lucrează cu copiii trebuie să se spele cu rigurozitate pe mâini, mai ales după ce a şters nasul unui copil sau 1-a ţinut de mâini. Dacă munca implică schimbarea scutecelor, trebuie să purtaţi mănuşi de cauciuc pentru că unii viruşi pot ii transmişi prin urină. Munci care prezintă riscuri

O ocupaţie care nu se află pe această listă, dar care merită menţionată, este cea de membru al echipajului unui avion. Date preliminare arată că nivelul ridicat de radiaţii solare la care sunt expuşi atât piloţii cât şi stewardesele poate fi periculos pentru fătul în dezvoltare.

Cu toate că aceasta este încă o simplă teorie nu există până acum o dovadă sigură că expunerea la radiaţiile solare poate într-adevăr fi pusă în legătură cu defectele congenitale – dacă lucraţi pe un avion şi efectuaţi zboruri la altitudini mari, pe durata sarcinii puteţi solicita doar zboruri de joasă altitudine sau faceţi o pauză.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter