Stilul de viata in timpul sarcinii

Obiceiuri şi activităţi casnice care pot dăuna copilului. înainte, se credea că placenta acţionează ca un filtru împotriva toxinelor.

Astăzi se ştie că cele mai multe medicamente, substanţe chimice şi boli pot pătrunde prin placentă cu uşurinţă, afectând fătul.

Şi totuşi controlul asupra multora dintre aceste pericole stă în mâinile dumneavoastră, cu alte cuvinte vă este la îndemână să evitaţi contactul cu ele şi astfel să vă feriţi copilul de un posibil pericol.

  • Fumatul

Când aprindeţi o ţigară, copilul face acelaşi lucru. De fiecare dată când trageţi în piept, plămânul se umple cu monoxid de carbon, nicotină, tar, gudron şi nitrosamine, toxine care împiedică oxigenul să vă hrănească copilul, ex- punându-i ţesuturile în creştere la agenţi cancerigeni.

Efectul dezastruos pe care-l poate avea un asemenea atac asupra fătului este foarte bine cunoscut.

De exemplu, se ştie faptul că fumătorii au copii care sunt predispuşi să se nască cu o greutate mai mică decât cea optimă şi există la aceştia o mai mare rată de apariţie a malformaţiilor congenitale (în special afecţiuni ale creierului şi paralizii cerebrale), coeficient QI mai mic şi mai multe probleme de învăţare şi de comportament. De asemenea s-a descoperit că posibilitatea de a muri în primele luni de viaţă este de 50% la copii născuţi din mame fumătoare.

În plus, gravidele care fumează au mai multe şanse să fie expuse la sarcini ectopice, sângerări vaginale, avorturi spontane, naşterea unui copi! mort, travaliu prematur sau abruptio placentae-hematom retroplacentar (o situaţie în care placenta se separă prematur de peretele uterin, fapt care cere operaţie cezariană).

Cel mai sigur mod de a evita să vă riscaţi sănătatea dumneavoastră şi pe cea a copilului este de a vă lăsa de fumat imediat ce aţi aflat că sunteţi însărcinată. Dacă fumaţi de multă vreme, este posibil să nu aveţi puterea de a renunţa foarte uşor. De aceea aveţi nevoie de timp pentru a vă hotărî să renunţaţi la acest obicei. în acest caz, trebuie să aveţi mereu în minte două lucruri: în primul rând, cu cât fumaţi mai puţin, cu atât riscurile sunt mai mici, deci dacă renunţaţi imediat nu aveţi decât de câştigat; în al doilea rând, dacă vă lăsaţi de fumat începând cu luna a patra, reduceţi riscul de a naşte prematur. Se pare că fumatul afectează copilul mai ales în ultimele luni de sarcină.

  • Băutura

De mult timp se ştie că excesul de băutură (mai mult de şase pahare pe zi) în timpul sarcinii, duce la sindrom alcoolic fetal, ceea ce înseamnă malformaţie facială şi afecţiuni ale dezvoltării mentale şi fizice.

Dar, de curând, s-a demonstrat că şi consumul moderat de alcool poate avea acelaşi efect. Studiile recente indică faptul că un consum mediu de unu sau două pahare de băutură pe zi poate duce la naşterea unui copil subponderal, la anomalii de creştere şi la probleme comportamentale. Nici consumul redus de băuturi alcoolice nu e lipsit de risc. Se pare că chiar şi un pahar sau două pe săptămână măreşte riscul unui avort spontan, ca şi apariţia dificultăţilor de învăţare.

Nu s-a putut stabili nici un nivel minim sigur de consum alcoolic, de aceea se recomandă ca „femeile însărcinate să evite orice băutură alcoolică pe timpul sarcinii pentru prevenirea riscurilor de apariţie a unor malformaţii congenitale". Să însemne asta că nu aveţi voie să beţi nici măcar un singur pahar de băutură în timpul celor nouă luni de sarcină? Depinde. Răspunsul este „da", dacă aţi avut probleme în renunţarea la băutură şi dacă vă îndoiţi că vă puteţi rezuma la un singur pahar. Oricum, majoritatea medicilor cred că un pahar de băutură ocazional (o şampanie de ziua onomastică, o bere la o sindrofie la serviciu, nu este dăunător. Soluţia este ca regula să fie abstinenţa, iar băutura o excepţie rară.

  • Tratamentul medicamentos şi medicamentele fără prescripţie

Regula este ca în timpul sarcinii să nu luaţi nici un medicament, nici chiar prescris de un medic, până nu întrebaţi mai întâi ginecologul. Dacă unele medicamente pot fi luate fără probleme, altele pot aduce complicaţii în timpul sarcinii şi pot provoca afecţiuni congenitale, aşa că optim este să vă consultaţi medicul înainte de a urma un tratament medicamentos.

  • Drogurile

Spectrul efectelor maladive pe care le pot avea drogurile (sedativele ca şi cele interzise prin lege) asupra fătului este foarte larg.

Copiii expuşi la consumul de cocaină, de exemplu, sunt predispuşi a avea capul şi creierul mai mic decât este normal, membrele umflate, un sistem nervos extrem de fragil, pe lângă riscul de a pierde intestinul subţire, de a avea malformaţii ale aparatului genital sau urinar, de a suferi în primele luni de viaţă de atacuri de epilepsie sau apoplexie, ori de a muri la scurtă vreme după naştere.

Dependenţa de alte droguri, ca barbituricele, amfetaminele, heroina, metadona, are influenţă directă asupra comportamentului, naşterii unor copii subponderali şi poate face ca fătul să suporte efectul naşterii premature. Nici fumatul de marijuana sau haşiş nu este mai puţin dăunător decât consumul de droguri mai „tari". Experienţele făcute pe animale au stabilit legătura dintre cele două droguri şi problemele congenitale ale fătului, deşi până acum nu s-au făcut studii concludente pe fiinţe umane.

Nu există nici o dovadă că dacă se consumă droguri în cantităţi mici acest lucru n-ar prezenta riscuri. Dovezile preliminare indică faptul că şi o singură doză de cocaină luată în timpul sarcinii, poate genera afecţiuni regretabile.

Dar vestea cea bună este că dacă renunţaţi definitiv la droguri de la început, veţi putea evita unele din efectele maladive, cu condiţia să vă hrăniţi bine şi să vă menţineţi în formă din toate punctele de vedere pe timpul sarcinii. Chiar dacă sunteţi dependentă de droguri, puteţi reduce simţitor riscurile la care este expus copilul pe care-1 veţi avea, stabilind o relaţie deschisă, sinceră, cu medicul şi cooperând îndeaproape cu el.

  • Paraziţi

Dacă mâncaţi carne crudă sau veniţi în contact cu fecale de pisici ce conţin toxoplasma gondii puteţi căpăta o infecţie numită toxoplasmoză. Această infecţie poate să nu aibă nici un efect asupra dumneavoastră (şi chiar dacă are, el este redus şi trecător, asemănător unor crampe uşoare), dar poate orbi fătul sau îi poate afecta sistemul nervos central. Se estimează că la o mie de copii, doar unul sau doi se nasc bolnavi de toxoplasmoză. Dacă aţi fost expusă la acest parazit înainte de sarcină, copilul este în afară de orice pericol deoarece corpul dumneavoastră a creat anticorpii necesari pentru evitarea reinfec- tării. O simplă analiză a sângelui poate spune dacă sunteţi sau nu imună la această infecţie. Dacă analiza indică faptul că nu aţi intrat în contact cu acest parazit, atunci trebuie să vă luaţi câteva măsuri de precauţie. Toate femeile care nu au fost contaminate cu acest parazit trebuie să ştie două lucruri:

1. Deoarece carnea crudă sau foarte puţin pregătită poate prezenta acest parazit, trebuie să preparaţi foarte bine orice fel de carne. De asemenea, trebuie să vă spălaţi bine mâinile, ca şi cuţitele sau ustensilele cu care aţi tranşat carnea crudă sau puii.

2. Evitaţi zonele (mai ales cutiile cu nisip) ale pisicilor; dacă vă ocupaţi cu grădinăritul, purtaţi mănuşi şi spălaţi-vă cu grijă mâinile după aceea. în plus, cele care aveţi pisici, trebuie să cereţi altcuiva să-i schimbe cutia pentru fecale în fiecare zi. Iar cutia trebuie dezinfectată în fiecare zi cu apă fiartă şi clorură de var şi trebuie scoasă afară cel puţin cinci minute pe săptămână (dacă trebuie să faceţi înşivă acest lucru, purtaţi mănuşi şi spălaţi-vă bine mâinile imediat după aceasta).

De asemenea, hrăniţi-vă pisica numai cu carne bine pregătită sau cu conserve speciale pentru a reduce şansa ca animalul să se infesteze cu acest parazit şi ţineţi-o în casă, neîngăduindu-i să vâneze şoareci şi păsări. în cazul, foarte rar de altfel, în care analiza sîngelui indică faptul că aveţi această infecţie, sunt toate şansele ca medicul să vă sugereze să-i faceţi copilului un test folosind tehnica numită probă subcutanată de sânge fetal (PSSF).

Dacă fătul este contaminat, cele mai multe femei optează pentru întreruperea sarcinii, având în vedere consecinţele grave ale infecţiei. Mai există şi varianta unui tratament medicamentos care poate limita mult riscurile apariţiei unor deficienţe. Medicamentul folosit pentru tratarea toxoplasmozei, pire- tamina, nu este totuşi lipsit de riscuri pentru fat. Un agent mai puţin toxic şi astfel, aparent, mai sigur, este spiromicina, folosit foarte mult în Europa. în plus, nou-născuţii expuşi la paraziţi în stadiul intrauterin sunt de obicei supuşi unui tratament medicamentos şi după naştere, pentru a elimina posibilitatea apariţiei altor complicaţii, ca pierderea auzului sau recăpuşe, toate substanţele care conţin agenţi chimici?

Efectele expunerii la cele mai multe dintre aceste produse nu sunt complet cunoscute astăzi, de aceea se crede ca numai folosinţa lor îndelungată şi repetată vă poate expune la pericole. Pentru mai multă siguranţă, majoritatea experţilor recomandă să nu folosiţi aceste produse pe toată durata primului trimestru de sarcină, perioadă în care embrionul este într-un stadiu de dezvoltare rapidă.

După aceea, dacă trebuie să folosiţi produse care conţin substanţe chimice, trebuie să vă asiguraţi că purtaţi mănuşi, că lucraţi într-o zonă bine aerisită în aşa fel încât emanaţiile să fie repede şi uşor împrăştiate şi mai ales să evitaţi spray-urile cu aerosoli (optaţi pentru spray-urile cu pulverizator care emană mai puţine toxine). De asemenea, căutaţi să folosiţi substituenţi mai siguri în loc de tradiţionalele produse pentru curăţenia casei şi exterminarea insectelor.

FĂTUL

TRUPUL

VIZITA LA DOCTOR

ALIMENTAŢIA 

STAREA PSIHICĂ

STILUL DE VIAŢĂ

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter