STAREA PSIHICĂ

Intraţi într-o altă fază emoţională. Sarcina este adesea etichetată ca o perioadă de calmă beatitudine, în care visezi cu ochii deschişi şi te relaxezi. Şi totuşi, pentru multe femei sarcina este o perioadă dificilă, caracterizată prin nelinişte, ambivalenţă şi întrebări existenţiale. Asta nu înseamnă că n-ar exista şi momente de seninătate şi satisfacţie profundă. Dar sarcina (şi evidenta ei implicare în apropiata maternitate) poate marca o nouă etapă de evoluţie interioară, aşa că nu e de mirare că uneori vă cere timp şi „efortu de adaptare. Cu alte cuvinte, dacă nu simţiţi cele nouă luni ca pe o continuă bucurie, să ştiţi că nu sunteţi singura. Sentimentele diverse, contradictorii şi gândurile de tot felul sunt o latură psihică firească a sarcinii.

Reacţia la descoperiri. Circumstanţele în care aţi rămas însărcinată vă vor nuanţa reacţiile. Mai ales în cazul în care aţi rămas cu greu însărcinătă, veţi fi surprinsă de cât de „pământeană” şi puternică vă veţi simţi şi întrucâtva chiar feminină, competentă şi sexi. Dacă, de acord cu partenerul, aţi hotărât în mod conştient să procreaţi, aveţi toate şansele să vă simţiţi mândră şi fericită şi mult mai legată de viitorul tată.

Dacă n-aţi planificat această sarcină? Puteţi trece prin toată gama de sentimente, de la neîncredere până la disperarea că nu sunteţi încă pregătită. Dar aveţi răbdare: aşa cum majoritatea femeilor încep sarcina cu tot entuziasmul şi sfârşesc de obicei prin a descoperi că îndoielile apar când nici nu se aşteaptă, tot aşa femeile care la început au reacţii negative, descoperă că pe măsură ce sarcina avansează li se dezvoltă sentimentul de acceptare şi ataşamentul.

Stări schimbătoare. Cauza stărilor schimbătoare pe care le trăiesc multe femei în primele luni de sarcină poate fi de natură hormonală. Dar explicaţia hormonală nu ia în consideraţie acea subtilă şi totuşi atât de profundă experienţă a sarcinii: a înţelege şi a accepta că practic creşti înăuntrul tău o altă fiinţă constituie o noutate care nu poate să nu aibă influenţă asupra emoţiilor şi stării tale de spirit.

E firesc ca în această perioadă să vă simţiţi uşor deprimată, mai sensibilă şi mai vulnerabilă. Multe femei se simt de asemenea mai „izolate”, mai singure, mai închise în ele; se trezesc că sunt mai absente, mai puţin preocupate decât de obicei de unele discuţii pe care altădată le-ar fi considerat interesante. Această retragere în sine este, probabil, un mod gradat de a te obişnui cu noul tău statut, cu noua stare, aceea de mamă. Asta nu înseamnă neapărat că vă veţi simţi deja mămoase sau într-o strânsă legătură cu fătul. Unele femei se simt aşa, altele nu.

Temerile de tipiri „şi dacă”. Majoritatea femeilor îşi pun astfel de întrebări la un moment dat, dar mai pregnant în primul trimestru de sarcină. Şi dacă am o sarcină ectopică? Şi dacă vinul pe care l-am băut înainte să ştiu că am rămas însărcinată i-a dăunat copilului? Şi dacă – şi aici intervine frica – voi avea probleme din această cauză? în mod surprinzător, mulţi psihologi consideră că acest fel de nelinişti nu sunt totalmente negative, dimpotrivă, le înţeleg ca pe un semn al ataşamentului, mereu în creştere, faţă de fat. Cu alte cuvinte, grijile arată că vi se dezvoltă un sănătos sentiment de responsabilitate în ce priveşte binele dumneavoastră şi al copilului.

Ceea ce nu înseamnă că trebuie să exageraţi şi să vă alimentaţi temerile; a le discuta cu medicul este poate cel mai bun lucru pe care-1 puteţi face.

Nelinişti cauzate de o pierdere anterioară de sarcină.

E firesc să vă simţiţi dărâmată din punct de vedere emoţional, dacă aţi mai avut o sarcină pe care aţi pierdut-o. Multe femei consideră că dacă au trecut de săptămâna în care au pierdut sarcina anterioară, înseamnă că au trecut peste cel mai important obstacol şi numai când au trecut de acea săptămână se simt uşurate.

Dacă aţi pierdut o sarcină anterioară, este firesc să vă controlaţi permanent sănătatea dumneavoastră şi a fătului. De exemplu, nu veţi rezista tenţaţiei de a căuta urme de sânge ori de câte ori veţi merge la toaletă.

E bine să ştiţi că o pierdere de sarcină este un lucru destul de obişnuit şi că după o asemenea experienţă majoritatea femeilor pot avea o sarcină normală.

FĂTUL

TRUPUL

VIZITA LA DOCTOR

ALIMENTAŢIA

EXERCIŢIILE FIZICE

STAREA PSIHICĂ

STILUL DE VIAŢĂ

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter