Poziţia pelviană

Prin pelvian se înţelege „partea posterioară a corpului". Deci, e evident că fătul care se găseşte într-o poziţie pelviană vine cu fesele înainte.

Există trei variante ale acestei poziţii:

-pelviană parţială, incompletă, când picioarele copilului sunt perfect întinse pe abdomen

-pelviană completă, când picioarele sunt încrucişate cu genunchii pe piept;

-pelviană cu piciorul, în care unul din picioare tinde să coboare prin canalul de naştere (vezi desenul).

În cazul unei pelviene complete sau cu piciorul, cezariana este obligatorie deoarece riscul unei traume este pur şi simplu prea mare pentru a se încerca o naştere vaginală.

Dar în cazul pelvienei parţiale, care este cea mai frecventă, o naştere vaginală poate fi sigură dacă:

-     copilul are peste 1660 gr şi sub 3900 gr (lucru care poate fi uşor stabilit prin examenul cu ultrasunete)

-     pelvisul mamei este destul de mare încât să poată ţine copilul

-     travaliul evoluează constant

-     copilul suportă bine travaliul

-     întreg personalul este prezent şi accesoriile sunt la îndemână pentru cazul în care ar fi necesară o cezariană (cu alte cuvinte, nu este indicat să încercaţi să naşteţi normal un copil aflat într-o poziţie pelviană, în afara unui spital).

În unele cazuri este posibilă răsucirea copilului într-o poziţie normală, înainte de naştere, printr-un masaj care se numeşte versiunea externă.

Se foloseşte examenul cu ultrasunete pentru a stabili poziţia diverselor părţi ale corpului, apoi medicul pune mâinile pe abdomenul dumneavoastră şi încearcă uşor să întoarcă fătul în poziţia cu capul înainte.

Aceasta se face de obicei în a treizeci şi şaptea sau a treizeci şi opta săptămână de sarcină. în unele cazuri i se dă mamei un medicament înainte de această procedură pentru a i se relaxa uterul.

Această tehnică nu poate fi folosită pentru toţi copiii cu poziţii pelviene, dar atunci când se poate folosi are o rată a succesului foarte ridicată.

Din nefericire, adeseori copilul se întoarce din nou în poziţia sa anterioară.

De asemenea, în unele cazuri fătul nu suportă bine masajul şi de aceea se urmăresc îndeaproape bătăile inimii fătului, înainte şi după masaj.

Dacă se observă vreo tulburare, încercarea de răsucire a copilului este imediat oprită.

One Response to “Poziţia pelviană”

  • pitis elena:

    Am trecut prin asa experienta…nastere pelviana…am reusit cu bn multumind personalului medic din Turnu Magurele…din anii1990…am un baiat frumos si sanatos…sunt bunica unui adorabil nepotel…multumesc

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter