Exerciţii fizice care POT fi făcute şi exerciţii care NU POT fi făcute

În continuare, aveţi o listă a sporturilor şi activităţilor pe care experţii consideră că le puteţi continua fară probleme şi a celor pe care ar trebui să le evitaţi:

Mersul pe jos. Este exerciţiul ideal, mai ales dacă înainte de sarcină aţi fost o persoană sedentară. începeţi într-un ritm lent şi apoi, treptat, puteţi ajunge până la cinci-şase kilometri pe oră.

Înotul. Măreşte rezistenţa şi condiţia fizică generală, având în plus avantajul că nu trebuie să suportaţi greutatea propriului corp. Chiar dacă n-aţi înotat înainte de sarcină, medicii consideră că puteţi începe fară probleme un program de înot moderat. Dar trebuie să evitaţi apa prea rece sau prea fierbinte, ori scufundările exagerate (care pot provoca traume abdomenului).

Mersul pe bicicletă. Pentru că nu este un exerciţiu care să implice suportarea unei greutăţi, cei mai mulţi medici aprobă mersul pe bicicletă în timpul sarcinii. Dar după al doilea trimestru de sarcină, când vi se schimbă centrul de greutate, este considerată mai sigură o bicicletă ergometrică.

Jogging-ul. II puteţi face numai dacă l-aţi practicat şi înainte de sarcină. Puteţi face jogging până aproape de momentul naşterii, cu condiţia să vă opriţi atunci când începeţi să nu vă mai simţiţi bine.

Gimnastică aerobică. COAG nu aprobă exerciţiile de gimnastică aerobică dacă ele includ mişcări cu un impact mare, dar le acceptă pe cele cu un impact mai scăzut. Totuşi, începând cu al treilea trimestru de sarcină, greutatea mărită a corpului vă poate suprasolicita genunchii şi spatele, şi de asemenea vă poate pune la încercare agilitatea şi echilibrul în timpul mişcărilor cu impact scăzut.

Sporturi cu racheta. Dacă sunteţi o jucătoare pasionată de tenis, squash, badminton etc, puteţi juca în continuare. Oricum, majoritatea femeilor simt că, începând cu luna a şasea, când mişcările laterale rapide, alergarea cu spatele, serviciul prin arcuire, devin obositoare, trebuie să înceteze practicarea acestor sporturi.

Antrenamentul cu greutăţi. Se recomandă doar dacă aveţi pregătire în acest domeniu şi dacă e vorba de greutăţi mici. In cazul ridicărilor de greutăţi mari, dacă nu inspiraţi şi nu expiraţi în mod adecvat în timpul exerciţiilor, poate fi compromisă alimentarea cu sânge a copilului.

Scufundări. Scufundătoarele experimentate pot continua să practice acest sport cu moderaţie, fară să coboare la peste zece metri şi mai mult de treizeci de minute. Scufundările la mai mare adâncime şi de mai lungă durată vă pot face să resimţiţi greaţa de decompresie, iar pe copil să sufere din cauza excesului de azot.

Schi nautic. Căderile din viteză pot provoca o intrare forţată a apei în vagin, ceea ce poate produce o pierdere de sarcină sau contracţii premature, aşa că este bine să evitaţi acest sport.

Sporturi de impact. în general, hocheiul de câmp, fotbalul, baschetul, voleiul şi călăritul sunt considerate ca fiind riscante în timpul sarcinii din cauza posibilităţii ca stomacul să fie lovit (de minge sau de o căzătură) şi impactul să fie prea mare.

Schiul. COAG vă sfătuieşte să abordaţi doar pârtiile sigure ca să nu riscaţi o căzătură sau o afecţiune gravă (care v-ar obliga să staţi întinsă în pat multă vreme, o situaţie foarte neplăcută pe durata sarcinii). De asemenea, schiatul la o altitudine mai mare de trei mii de metri nu este recomandat din cauza aerului rarefiat.

Reguli valabile pentru oricine. Fiecare sarcină are particularităţile ei şi adeseori femeia răspunde în mod diferit la aceleaşi eforturi fizice. Unele femei se simt în stare de un efort fizic de excepţie până în momentul naşterii, altele descoperă că trebuie să reducă efortul fizic sau chiar să renunţe la el. Experţii nu ştiu să explice de ce e posibilă o diferenţă atât de mare între femei. Dar vă vor da acest sfat: ţineţi cont de reacţiile trupului şi nu încercaţi să-1 obligaţi la efort fizic. Fiţi maleabile şi acceptaţi că s-ar putea să fiţi prea obosite la un moment dat pentru a mai face efort fizic. Şi amintiţi-vă că un program de exerciţii fizice trebuie să vă facă să vă simţiţi bine; dacă devine dureros sau obositor, lucrul cel mai înţelept şi mai simplu este să vă opriţi.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter