Combaterea constipaţiei în timpul sarcinii

La multe femei, în timpul sarcinii,  apare o tendinţă la constipaţie, care generează o stare de neplăcere temporară. Pentru a o combate se vor consuma de preferinţă legume fierte sau sub formă de salate şi vegetale crude, fructe (prune, pere, pepeni, struguri, portocale, smochine), pâine neagră, lapte bătut, iaurt.
De asemenea se recomandă ca gravida să se mişte mult. În general salatele de crudităţi cu ulei şi unele fructe (prune, pere) ca şi consumul zilnic de orice crudităţi sunt eficiente.

Este recomandabil ca gravida să-şi formeze obiceiul de a încerca să aibă scaun în fiecare dimineaţă după micul dejun.
 

Dacă indicaţiile de mai sus nu sunt eficiente, se va încerca următorul regim:

- dimineaţa, pe nemâncate, gravida va consuma un mic amestec constituit dintr-un ou moale, o lingură de ulei de măsline şi două linguri de miere de albine, după care va bea un pahar de ceai cu pâine neagră;

– înainte de a merge la culcare va mânca fructe.

– la masa de prânz va consuma şi/sau compoturi de prune uscate sau pere şi salate de crudităţi;

În caz că nici una din sugestiile de mai sus nu au fost eficiente, va apela la medicul obstetrician, care va indica un laxativ uşor. Eventual va lua lactoză (2-3 linguriţe pe zi) dizolvată în apă sau lapte.

Nu se va lua fără aviz medical nici un laxativ (sau purgativ), deoarece aceste medicamente nu acţionează numai asupra intestinului, ci şi asupra uterului, putând provoca la femeile predispuse, un avort sau o naştere prematură.

Medicii indică, de obicei, laxative uşoare care conţin lubrifiante vegetale, oleu de parafină sau lactoză.
 
Constipaţia, vărsăturile matinale şi gusturile anormale dispar, în general, după luna a IV-a de sarcină.
 

2 Responses to “Combaterea constipaţiei în timpul sarcinii”

  • lau:

    Sunt insarcinata in 5 saptamani, si deja am probleme cu cosntipatia, nu stiu ce sa fac? beau ceaiuri intr-una, ciorbe, apa, lichide, sunt disperata, nu stiu ce sa mai fac!!!
    va rog sfatuitima!

  • Amelia:

    Buna! incearca semintele de in,fac minuni.eu le pun atat peste cerealele cu lapte, cat si in salate, sau pe diverse produse tartinabile.cam 1 lingurita pe zi.le gasesti in orice magazin tip plafar.dupa 2-3 zile apar si efectele.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter