Greutatea în timpul sarcinii

Luaţi în greutate doar atât cât trebuie. Cu mai puţin de douăzeci de ani în urmă, medicii le spuneau pacientelor lor să nu ia în greutate mai mult de şapte până la nouă kg şi le speria spunându-le: „Veţi rămâne toată viaţa cu kilogramele luate peste această limită”.

Astăzi, limita luării în greutate este mai generoasă şi asta din câteva motive. în primul rând, pentru că azi se ştie că a lua mai mult în greutate duce la naşterea unor copii mai voinici. Iar copiii născuţi la termen, care cântăresc 2,500 kg sau mai mult, sunt mai puţin bolnăvicioşi, mai capabili şi au un nivel de inteligenţă mai ridicat decât cei care se nasc cu o greutate mică.

Ridicarea limitei de luare în greutate reflectă şi o realitate, căci majoritatea femeilor iau cu mult mai mult în greutate decât şapte kg. Şi pentru că, spre deosebire de ceea ce se întâmpla acum douăzeci de ani, femeile azi doresc să alăpteze (lucru care ajută la pierderea killogramelor în plus după naştere) şi ştiu mai multe despre alimentaţia sănătoasă şi exerciţiile fizice, slăbitul după naştere nu mai este o problemă.

O altă schimbare care s-a produs de-a lungul anilor este şi faptul că specialiştii şi-au dat seama că recomandările standard în legătură cu luarea în greutate în timpul sarcinii nu au sens. Dimpotrivă, se consideră că limitele luării în greutate trebuie individualizate, ajustate la constituţia fizică a femeii şi la cum era înainte de sarcină, slabă sau corpolentă. Tabelul care urmează cuprinde aceste consideraţii şi vă creează o imagine realistă asupra greutăţii la care puteţi ajunge. Tabelul este o adaptare după cartea „Alimentaţia în timpul sarcinii” de Judith E. Brown, Universitatea din Minnesota Press, 1983, Mineapolis.

  • GREUTATEA IDEALA IN VEDEREA SARCINII

Greutatea femeilor cu „oase mici” va fi mai aproape de limita de jos a acestui tabel, iar cea a femeilor cu „oase mari” mai aproape de începutul tabelului.

  • Ritmul luării în greutate

Ideal ar fi să luaţi în greutate constant şi treptat, începând cu 1,400 kg până la 3,600 kg în primul trimestru de sarcină şi apoi în fiecare săptămână să luaţi între două sute de grame şi cinci sute de grame. Totuşi, sunt femei care au o greaţă matinală atât de acută încât, de fapt în primele luni de sarcină pierd în greutate. Deşi rata naşterilor premature este mai ridicată la femeile care nu iau în greutate în primele luni de sarcină, se pare ca riscul poate fi considerabil redus dacă după un început lent „vă reveniţi” şi ajungeţi la greutatea recomandată până la sfârşitul perioadei de sarcină. Femeilor care iau în greutate prea mult şi prea repede li se recomandă să nu ţină regim. Regimul de slăbire vă împiedică să vă hrăniţi fătul în mod adecvat şi aceasta poate duce la întârzieri de creştere. în loc să ţineţi regim, ar trebui să încercaţi să vă moderaţi îngrăşarea renunţând la dulciuri şi mâncăruri grase.

  • Îngrijorări privitoare la greutate

Majoritatea femeilor urmăresc luarea în greutate cu o oarecare nelinişte, ca să mă exprim delicat. îmi amintesc că mă speria faptul că luam prea mult în greutate în timp ce sora mea era îngrijorată că ea lua prea puţin. Deşi probabil nu veţi fi indiferentă cât arată cântarul, vă puteţi risipi neliniştea discutând cu medicul despre greutate. După fiecare cântărire, întrebaţi doar atât: „Am luat în greutate în limitele normale?” Dacă sunteţi îngrijorată în ceea ce priveşte luarea în greutate, vă puteţi linişti dacă ştiţi cum se repartizează kilogramele în plus şi cum le puteţi pierde după aceea. Dacă de exemplu, luaţi 14 kg iată cum vor fi ele repartizate:

În momentul naşterii pierdeţi aproximativ 6-7 kg (greutatea medie a copilului, lichidul amniotic şi placenta), pa că alăptaţi (lucru care consumă 500 calorii pe zi) veţi pierde cam 200-500 gr pe săptămână şi veţi ajunge la greutatea de dinainte de sarcină (ceea ce se va întâmpla între şase săptămâni şi trei luni după naştere). Dacă nu alăptaţi, veţi slăbi mai greu. Pentru a scăpa de ultimele 2-4 kg de asemenea poate fi nevoie de un efort conştient.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter