Feriţi-vă de căpuşe

Dacă sunteţi însărcinată în perioada lunilor de vară (din iunie până în august) va trebui să vă luaţi măsuri speciale de precauţie, pentru a evita o boală ca tifosul, adică o infecţie bacteriană răspândită de căpuşe care, conform cercetărilor preliminare, rămasă netratată, poate mări riscurile apariţiei deficienţelor congenitale sau avortului spontan.

Bolile de tip tifos sunt foarte răspândite acolo unde predomină căpuşa Ixodes dăruirii (cunoscută sub numele de căpuşa căprioarei). Această căpuşă, este cam de mărimea capului unui ac de gămălie, adică cu mult mai mică decât căpuşa de câine, care însă nu transmite această infecţie.

Simptome imediate. Deoarece căpuşa Ixodes damini este atât de mică încât puteţi nici să nu vă daţi seama că aţi fost muşcată, trebuie să fiţi pregătită şi să observaţi primele simptome care pot apărea între o săptămână şi o lună de la muşcătură. În cel puţin cincizeci la sută din cazuri, primul semn este o erupţie de pete mari, care nu dor şi nici nu ustură, şi care durează trei-patru săptămâni.

Simptomele complete sunt: frisoane, durere de cap, uşoară febră, ganglioni limfatici umflaţi, ochi înroşiţi, oboseală. Toate acestea sunt semne ale infecţiei şi pot apărea chiar dacă nu aţi avut la început erupţia amintită.

Ce puteţi face. Dacă vă temeţi că aţi fi putut lua boala, trebuie să mergeţi imediat la un medic, de preferinţă unul specialist în detectarea acestei boli. De asemenea trebuie să faceţi o analiză a sângelui, deşi adesea rezultatul este fals negativ. Datorită faptului că nici testul, nici unele laboratoare nu sunt pe deplin sigure, experţii va recomandă să faceţi mai multe analize la diverse laboratoare. Dacă unul din rezultate este pozitiv, e pozibil să fi contactat boala.

Tratamentul bolilor de tip tifos la femeile însărcinate necesită o intervenţie promptă şi în forţă. Medicaţia trebuie să fie destul de puternică ca să poată trece prin placentă şi să înlăture infecţia înainte ca aceasta să aibă timp să afecteze fătul.

De aceea, majoritatea experţilor vă vor recomanda să vă supuneţi unui tratament de două săptămâni cu antibiotice administrate intravenos (dacă n-aţi fi fost însărcinată, vi s-ar fi recomandat să luaţi pe cale bucală tetraciclină sau penicilină, timp de două săptămâni). Dacă mamei afectate de această boală i se administrează antibiotice intravenos, ea naşte un copil perfect normal şi neafectat de infecţie. Cu toate că datele sunt încă puţine şi schematice, se pare că, chiar în cazul în care boala rămâne netratată, nu apar complicaţii grave.

Modalităţi de prevenire a bolii. Evident, cea mai bună soluţie pentru a evita ca fătul să fie supus vreunui risc din cauza tifosului este să vă feriţi de căpuşe. Şi iată cum puteţi reduce şansele de a fi muşcate de căpuşe: –     evitaţi să traversaţi locuri cu iarbă înaltă sau împădurite, unde hoinăresc căprioarele (care poartă şi răspândesc căpuşele); –     în zonele în care se găsesc căpuşe, purtaţi haine de culoare deschisă (pentru a putea observa insectele), cămăşi cu mâneci lungi, pantaloni şi pantalonii în ciorapi, în aşa fel încât căpuşele să nu poată ajunge la piele; –     nu vă bazaţi pe zgărzile contra paraziţilor, căutându- vă câinele de căpuşe în fiecare seară, şi ţineţi-l departe de mobilă, mai ales de pat; –     cu toate că pot fi eficiente, evitaţi folosirea abuzivă a spray-urilor insecticide, deoarece otrava pe care o conţin poate fi absorbită şi de piele. Aplicaţi spray-urile numai pe haine şi nu pe piele; –     dacă găsiţi o căpuşă pe dumneavoastră, luaţi-o cu o pensetă şi păstraţi-o pentru analiză punând-o într-un borcan cu alcool pe care lipiţi o etichetă cu data şi locul unde aţi fost muşcată. Ţineţi minte că nu toate căpuşele sunt purtătoare de boală, aşa că nu intraţi în panică. Dar e bine să luaţi legătura cu un medic specialist, pentru a discuta ce urmează să faceţi.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter