Grăsimile

Sunt, în primul rând, furnizoare de energie. în general, se consumă mai multe grăsimi decât este necesar (cca 130 g), ceea ce duce la îngroşarea ţesutului grăsos.

Procentul necesar de grăsimi înainte şi în timpul sarcinii este egal, respectiv 25-30 procente din totalul alimentelor energetice. Femeia neînsărcinată şi gravida în primele patru luni de sarcină au nevoie de cel mult 70 g de grăsimi/zi, iar după a 4-a lună cca 80 g. Alimentele cu grăsime în cantitate mare sunt: untul, uleiul, slănina, smântână, frişca.

O mare parte din grăsimi sunt conţinute în alte alimente (aşa-zisele grăsimi „invizibile”): carnea grasă, unii peşti (heringii, crapul, somnul, ţiparul), salamul, şunca; unele brânzeturi (telemea de oi sau bivoliţă, unele sorturi de caşcaval), smântână, maioneza, cremele pentru torturi şi prăjituri, tocăturile cu grăsimi, cartofii prăjiţi, ciocolata, nucile, îngheţata. Cea mai mare proporţie de grăsimi se găseşte în slănină, untură, unt, ulei, costiţă afumată.

Se evită, pe lângă excesul de alimente cu conţinut mare de grăsimi, şi carnea friptă în untură, cartofii prăjiţi.

Se preferă carnea slabă (vacă, viţel, găină), peştele slab (ştiuca, şalăul, păstrăvul), salamurile slabe, brânzeturile degresate (20-30 procente grăsimi în masa închegată), laptele degresat (lapte normalizat cu 18-20% grăsimi), brânza de vaci degresată, iaurtul din lapte degresat, laptele acru (zerul, kefirul). De asemenea, gălbenuşul de ou are multă grăsime. Friptura este bine să se pregătească pe grătar, în oala de presiune, în grill.

în acelaşi timp grăsimile sunt compuse din „pietre de construcţie”. Acestea constau din aşa-zişii acizi graşi esenţiali (de exemplu acidul linoleic), de importanţă vitală pentru organism. în special sunt foarte preţioase în alimentaţie grăsimile cu punct de topire coborât (ulei), deoarece sunt uşor digerabile şi au conţinut crescut în vitamine şi acizi graşi nesaturaţi. Dintre acestea cel mai bogat este uleiul de floarea-soarelui, urmat de uleiul de porumb, de germeni de cereale, de soia şi de dovleac. Pentru gătit, prăjit şi salate se va folosi numai uleiul de plante. Grăsimile animale conţin o mare cantitate de acizi graşi saturaţi, neindispensabili şi rfiai greu digerabili de organismul uman. Grăsimile de vacă, oaie şi porc sunt mai puţin valoroase pentru alimentaţie, ele servind pentru organism numai ca sursă de energie.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter